Jag försökte tänka smart runt mat, kompost, sopor & sådant när jag bodde i Sthlm. Men man blev lätt bekväm & bara öste allt i den stora gröna tunnan. Ibland kastade vi pinsamt mycket mat men det blev iaf bättre när vi hade matkasse. Jag sorterade bara glas & papper och självklart farliga avfall som lampor, batterier & medicin. Men det va det....
Men här på Gotland & speciellt i vårans sits (delar brännbarttunna m svärföräldrarna då den till huset är avstängd) blir man så mycket mer medveten hur MYCKET man faktiskt slänger. Vi sorterar plast (det är gaaalet mycket plast man får med hem från affären), metall, glas, papper&kartong eldar vi med, och brännbart (dvs tex kladdig plast, blöjor mm ) & så har vi precis fått en liten varmkompost som vi håller på att "starta upp" så svärmors slipper koka över. ;-D
Så nu försöker jag verkligen att sortera soporna och slänga så lite mat som möjligt. Dvs ta vara på matresterna så gott det går som tex att som i detta nu göra pyttipanna till barnen på gårdagens grillfest-rester bara att adda lite korv&lök (och en skvätt kallt kaffe som pappa lärt mig att morfar alltid hade på stekt potatis, det blev toppen även till pytten) eller frysa in övermogna bananer i skivor att ta fram och mixa ner i en smoothie eller som innan idag: mixa ströbröd av gamla sparade & torkade brödändarna och bröd som börjar bli lite gammalt. Tanken kom för någon vecka sen och jag la alla ändar & tråkigt bröd på ett galler i skafferiet och nu va äntligen allt torrt. Och tack vare "monstermixern" jag fick av svärmor för någon jul sen va det lätt som en plätt om än högljutt att mixa ner surdegsbrödskalkar mm till ett underbart ströbröd (perfekt till köttbullarna)!! Super simpelt & gott! Och så fick min nya glasburk ett användningsområde...
Och ungarna gillade pytten!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar