torsdag 26 mars 2015

Tar brödbaket till en ny nivå...

I hela 5 veckor har jag gått förbi brödhyllan i butiken & bakat allt vårt bröd själv..

Men efter att ha ätit samma formbröd i 5 veckor börjar jag tröttna (dock inte barnen) lite på samma gamla bröd även om det är väldigt gott. Kan receptet utantill nu.

Jag har aldrig varit någon "storbakare" alls... Har tyckt att det verkat svårt och varit rädd för att det ska bli döbakat, torrt eller nått. Hittat 2 recept som funkat bra. Formfranskan & sirapslimpan. Jag är är mer en matlagare där man kan höfta & experimentera mer. Tårtor & kakor är fortf läskigt. 

Men allt eftersom jag bakat mer & mer har jag insett hur enkelt det faktiskt kan va.. Fast då har jag iofs bara bakat 2 olika bröd. Hur som helst är det inte mycket arbete egentligen då min Ankarsrum sköter knådandet sen är det bara att låta det jäsa, forma limporna & slänga i en smörad form, jäsa igen & sen in i ugnen...

Så idag när vi fick in Kronjästs surdeg på burk så va jag ju bara tvungen att testa det..

Har testat "köpesurdeg" en gång innan precis när det det va nytt. Minns att det inte blev så bra.

Men skam den som ger sig.. Man måste ju våga testa för att lära sig.


Medans brödet jäste började jag fundera på det här med egen surdegs-grund.  Googlade runt, kollade in olika recept & lite Youtube klipp.

Så ikväll har jag faktiskt testat att starta min 1:a egna vetesurdegs grund. 1dl vetemjöl, 3/4dl vatten & lite rivet äpple.. Så nu ska jag bara komma ihåg att pyssla om & mata den i några dagar...
Spännande värre.

Nu är brödet som jag bakat på "köpe-surdeg" iaf gräddat & klart.. 
Imorgon till frukosten får jag veta om jag lyckats.. Dom är iaf vackra & doftar himmelskt.

Spännande värre.. Undra hur pirrigt det kommer bli när jag bakar på min egna surdeg om en vecka el så.. Om jag lyckas vill säga..

Inte bara loppisnörd utan även nybliven brödnörd..

1 kommentar: