onsdag 18 juni 2014

Kombucha dags!!

Jag har ju hand om min kompis 2st Kombucha burkar & idag va det dags att ta vara på drycken som blivit & göra nytt te till "Svamparna".

Lite nojjig att jag ska råka döda hennes fina svampar. Vore ju urpinsamt men jag har läst på & höll rent när jag bryggde & bytte så jag hoppas att jag kan lämna tillbaka 2 levande svampar nästa vecka. Får väl köpa nya på nätet annars eller hoppas att min lilla rackare ynglar av sig sen....

Först bryggde jag te. Köpte 2 kaffebryggar-kannor på loppis för 25kr. Perfekt med hällpip, dom tål värme & är tunna i glaset så dom kyls ner snabbt &  så är dom helt i glas. Man ska inte använda plast eller metaller då svampen inte gillar det & drycken är väldigt sur och kan dra ur ämnen ur dessa material.

Så jag kokte vattnet & bryggde 2 liter av detta gröna teet. Fruktigt & gott. Lät det dra i 15min sen silade jag av teet & blandade i 1/2dl ekologiskt socker. Sen fick det svalna till rumstemperatur under en handduk.

När teet svalnat va det dags för bytet. 
Well Hello mrs Scooby!
Jag plockade upp svampen + 1-2dl färdig vätska &, sköljde burken den legat i och hällde sen i det nybyggda söta teet & så tillbaka med svampen, på med skyddande duken igen & upp på hyllan igen. Snabbt & lätt som en plätt. 

Sen tappade jag upp det färdiga teet i glasflaskor med snäpp kork.
Testar såklart att smaksätta några. Blev ingefära i lilla flaskan, en stor med hallon & en ananas. Dom andra 2 är naturella.  

Nu får dom stå i rumstemperatur i 2-3dar tills dom blir lite bubbliga sen in i kylen! Lyxigt värre att få nästan 4 Liter mag-nyttig dryck full av B-vitamin, mineraler, enzymer & antioxidanter, bara sådär av en slemmig svamp. 

Min svamp som jag gjort själv från en flaska köpe-Kombucha (Tömde en flaska i en glasburk, täckte över & ställde varmt & inte i direkt sol) växer på sig sakta men säkert. Det har bara gått 8dar och den är närmare en halv cm tjock nu. Om några veckor är den nog redo att brygga te på.  

Så himla spännande & gott.  Och Anders smakade idag igen & erkände att det faktiskt är väldigt gott men att tillverkningen är liiiite suspekt. Men samtidigt så är det typ samma grej som när man tillverkar tex öl, surdeg mm Fast utan den lite slemmiga "Svampen" då.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar