tisdag 10 juni 2014

Kombucha..

Jag har testat dessa koumbucha som man köper. Köpte äpple-ingefära.. Inge gott alls!! Kan inte dricka saker som smakar blä!Hur nyttigt det än må vara.. Tyvärr!

Men förra veckan på dagis grillfesten hade min vän med sig hemgjord kombucha smaksatt med färska hallon & citronmeliss (tror jag). Det smakade som saft, lätt kolsyrad sådan. HUR GOTT SOM HELST!!

Jag bad om att få ta hand om "baby svampen" som blir av nästa sats. Och imorgon är det dags för henne att göra ny.. Sök på kombucha på youtube så får ni se hur det går till..  Så på torsdag ska jag göra min första egna sats med en ny baby "svamp" & sött grönt-te.
Men efter att googlat runt och läst på massor så ville jag iaf testa att också skapa en egen "scoby" el "Volga-svamp". Kärt barn har många namn... Så idag köpte jag en neutral kombucha dryck med mycket bottensats på favorit eko-butiken Cikoria i Visby. Hällde upp den i en REN glasburk & satte dubbel diskduk på. Om 2-3v får vi se om jag lyckades.


Det roliga är att jag efter att ha googlat runt så förstod jag att detta hade mina kusiner i skolåldern som ett "husdjur" eller amöba som vi kallade den då.. Denna skulle man matade med sött te, slemklumpen delade sig, så delade man med sig av denna till en annan vän & så skulle man torka den kvarvarande svampen som någon typ av kompis-grej.  Rätta mig om jag har fel.. Ida & Johanna.. 

Ska bli så kul att se om den växer som den ska. Och att samtidigt göra egen dricka med fådd svamp.

Proviva släng dig i väggen!

Lova att uppdatera! 

1 kommentar:

  1. Det här har jag aldrig hört talas om men det låter väldigt intressant! Jag får googla.. :)

    SvaraRadera