tisdag 26 augusti 2014

Vår vecka på Rhodos!

Som oftast har jag svårt att skriva kortfattat om härliga saker jag upplevt. Så här kommer tillslut en smärre novell om vår 1:a semestervecka som vi tillbringade på Mythos Beach Resort på Rhodos.

Jag har alltid sagt att jag inte är så jätte förtjust i sol & bad resor. Har ingen ro att ligga still i en solstol jätte länge & att bada med en massa andra människor är inget jag är van vid eller så förtjust i heller.
Förklaring till det: När jag va barn/ungdom så åkte vi oftast ut med båten i skärgården utanför stugan i norra Bohuslän och hittade en ö där vi nästan alltid va ensamma och badade från stenklipporna. Har sällan hängt på stränder med 100 tals andra människor. Är nog därför jag inte är jätte-förtjust i sand heller...

Och det där med "all inclusive" hade jag aldrig varit på men när vi va på Teneriffa vintern 2012 bodde vi på ett sådant hotell men vi hade lägenhet & skötte alla måltider själva. Och där va det bara 1 stor omysig buffe-matsal & en liten bar vi ena poolen. Thats it. Så det va med den bilden av "all inclusive" jag reste till Grekland. Verkade inte så himla mysigt & varierat alls.

Men efter veckan på Rhodos måste jag ta tillbaka allt jag trott om "All inclusive" & ändra lite på mina likes & dislikes.

För vilken makalöst härlig vecka vi hade på Rhodos.

 Jag vet inte vart jag ska börja så jag tar väl det från Arlanda...

Bara att klara av ännu en flygresa är ju värsta WOW grejen för mig.

Inför resan va jag faktiskt inte så jätte nervös. Jag hann lixom inte tänka/känna efter. När vi väl kom till Arlanda hade jag inte tid att vara nervös för barnen tog all focus. Jag & tjejerna växlade in pengar till Euro, köade ett bra tag till incheckningen, tog oss igenom säkerhetskontrollen & taxfreen.. Sen petade vi i dom frukost för några hundra kronor!!! Seriöst: 30kr för en torr rumstempererad liten fralla m ost & 10kr för EN banan & den va inte ens eko...  :-S 

Sen satte jag mig en stund med min telefon en bit bort från sällskapet för att samla mig lite efter jakt på Rosa smoothie. Plötsligt är det dags att gå ombord & jag hade inte ens tagit min "flyg-tablett" (sobril)... Tog den i farten påväg mot gaten. Kanske va lite i senaste laget för det va inte alls angenämt att gå ombord. Men vad gör man... Bara att bita ihop & gå in i "stålkorven"...

Starten va väl lite jobbig, speciellt då vi fick sitta fastspända i typ 30min efter start pga risk för turbulens. Usch va nervös jag blev när dom sa det. Men det små-skakade bara lite. Och som tur va satt vi längst fram och under hela starten hade jag då & då ögonkontakt & pratade lite teckenspråk med den grekiska manliga flygvärdinnan som lugnade mig.

Väl uppe & fria att röra på oss igen gick jag på toa, jag va aspositiv & sa till alla att jag nog skulle testa att vara vaken resten av flighten (det va nog tabletten & adrenalinet som pratade).... 15min senare sov jag en tung skön sobril-sömn. :-D
Lina the Sobril-zombie! (Astrid har tagit bilden)

Undertiden jag sov verkade barnen iaf ha det jättebra & skött sig fint.

När jag vaknade va det snart dags att landa. 4h flygresa= en tupplur. Anders hade varit snäll & sparat en lugnande öl till mig ,så landningen blev lugnare än den rätt jobbiga starten. 

Väl nere fick vi bagaget rätt snabbt & efter 40min transfer va vi på hotellet.

Och vilket Hotell!!!

Mythos Beach Resort är gigantiskt, har grym service både från hotell/restaurang personalen & apollo gänget. Hotellet är modernt, rent, fräscht & har allt man behöver. Tennisbanor, gym, fräscha offentliga toaletter här & där på området, liten butik med allt man behöver, minigolf mm mm. 
Det finns 7 pooler + 2 inomhus, en huvudmatsal (här serverades superfräsch frukost, lunch & middagsbuffe´), en a la cart restaurang, en poolbar där det fanns glass, dryck, frukt & pizzabitar att ta för sig av, en mindre restaurang närmare stranden där det också serverades frukost & lunch, en bar påväg till stranden & en takterass... Och nästan allt va gratis eller med rabatt iom vårt armband.


Vi 4 fick en rymlig 2 rumslägenhet i markplan. Fräsch & rymlig. Tv i både vardagsrummet där barnen sov & i vårat sovrum, garderober med frän belysning i stången man hängde kläder på, ett badrum med dubbla handfat och både badkar & dusch. Kunde inte bott bättre! Precis bakom barnklubben & och 100m från huvudbyggnaden.

Barnen gick på Polly & mino klubben på förmiddagarna 10-12 & första 3 dagarna gick dom & vi med dom på simskola i 30min på em. Agnes är nära att lära sig simma & Astrid har blivit mycket säkrare & tryggare på djupt vatten. 
Barnklubben va perfekt för oss alla 4. Barnen tyckte det va jättekul, vi föräldrar njöt MYCKET av lite egentid & barnen fick en paus från solen och tröttnar inte på att bada.

Innan vi åkte trodde jag att jag skulle åka på utflykter & åka runt ön under veckan men det va såååå varmt att minsta ansträngning va jobbig. 40grader i luften och inte mycket svalare på kvällarna. Har aldrig upplevt sådan värme. Jag gick in till byn sista dagen & höll på att försmäkta. Drack nog närmare 2L vatten men va ändå helt överhettad & totalt slut när jag kom tillbaka till hotellet.

Vi hyrde dock bilar en dag och körde till vackra Lindos. Vilket paradis. Vi hängde några timmar i bukten med galet blått vatten, jag snorklade, vi åt lunch och sen gick vi upp i dom häftiga gränderna & shoppade lite. 
Och till tjejernas stora lycka fick dom rida på Åsnor till parkeringen en bra bit bort där vi ställt bilarna. 

Sen åkte vi tillbaka en snabbis till hotellet för att fräscha upp oss & byttan om inför en kväll i Rhodos Stad för att fira svärmor som fyllde jämt.

Rhodos stad va mäktig, vacker & turistig. Vi gick in i gamla staden norrifrån genom muren & över dom maffiga vallgravarna. Promenerade inåt mot torget på små gator. Krukor med pelargoner, mopeder & gamla grekiska tanter som satt mot vita väggar på stolar och log (tänk Arlas Yoghurtpaket). Idylliskt är en underdrift men när vi kom ner till torget och mötte ett myller av folk, män med papegojor, souvenir-affärer & inkastare hoppade på oss & börja ropa efter en på svenska blev det lite chockartat. 
Tycker det är sååå jobbigt & rätt osmakligt. Vi satte oss tillslut på ett ställe & beställde 2 stora öl, en cola till Anders & 2 små glass till barnen. Blev sååå blåsta. en stor öl va tydligen en 2l stövel & dom 2 små glassarna va tydligen 4kulor + grädde. Svärfar lämnade bestämt tillbaka sin stövel & delade med mig. Sådan turist-blåsningar är så osmakliga. Killarna vid grannbordet gick på samma blåsning.

Sen letade vi oss ner genom gränderna till lite lugnare områden och restaurangen Apollo tipsat om och den va jättefin med grym personal. Vi åt, drack, firade min fina svärmor som fyllde år denna dagen & hade en fin kväll.

När Lisa min svägerska fyllde jämt några dagar tidigare åt vi på den urfina ala carte restaurangen på hotellet & sen hängde vi "ungdomar" på takterassen medans Jan&Gunilla tog barnen.  

Men annars såg dagarna mest ut såhär:

  • Vakna vid 8 & ligga och dra sig.
  • Frukost i stora matsalen några dagar men favoriten va nog ändå den lilla frukostserveringen närmare havet. Inte så stimmigt.
  • Lämna barnen på Mino-klubben.
  • Gå till rummet, hämta handduken & boken och gå till stranden via baren för att hämta en kall vattenflaska & en sodavatten med citronklyfta. När jag kom till stranden slängde jag av mig kläderna & hoppade i det UNDERBARA salta 30 gradiga vattnet. När jag svalkat mig lite kröp jag upp under parasollet med boken. Bad upprepades sen 3-4ggr till under den timmen & en halv jag låg där. 
  • Kl 12 va det dags att hämta barnen. Sen möttes vi alla upp vid poolbaren, tog en öl/läsk och turades om att bada med barnen.
  • 12:30 dags för lunch. Buffen i matsalen va välfylld men mysigast va det ändå på samma ställe som vi ätit frukost. Där beställde man från en stående meny. Grekiska salladen & Gyros blev mina favoriter.
  • Sen badade vi med barnen alternativt vila på rummet lite. 
  • Kl 14:30 va det dags för simskola (där vi också va med) första 3dagarna. Resterande dagar valde barnen oftast att gå till klubben igen. 
  • Så då upprepades strandhänget med bok, bad, sol & kanske en öl eller två.  
  • Efter klubben ville barnen såklart bada så bad blev det. Så härligt att dom är så stora att man kan sitta i solstolen bredvid barnpoolen med en bok & övervaka dom när man inte själv joinade för lite bus & övning på att simma. 
  • Vid 18:30 öppnade middagsbuffe´n och då va vi ofta rätt hungrig & bland dom första in. 
  • Sen tillbringades kvällarna lite olika. Det spelades kort hos Jocke & Josefine, vi hängde hos oss någon kväll, vi gick in till byn 2 kvällar, jag satt en kväll ensam på altanen medans Anders va och spelade kort m resten av gänget...

     En härlig vecka med massa sol, bad, god mat & dryck tillsammans med hela Anders familj!

    Och här kommer den utlovade BILDBOMBNINGEN!!!

    Tjejerna badade, badade & badade... 
    i havet men helst 
    i poolen som hade ett vattenfall över rutschkakan.

    Jag gillade middagsbuffe´n skarpt. Speciellt dom dagarna då dom hade grillbuffe´ . Men trots variation på teman så kändes den tyvärr enformig sista dagarna. Veckans I-landsproblem.
    Favoriten va förrättsdelen med goda munsbitar, snittar & olika varianter på gazpacho i små glas.

    Jag är ingen efterrätts-människa men hittade även saker jag gillade på dessertbuffe´n.
    Goda moussetårtor, cheesecake bitar & chokladmousse i glas. 

    Borde kanske besökt gymmet, yoga-klassen eller vattengympan en gång under semestern iaf....

    Så häftigt att se exotiska frukter live på grenen..
    Granatäpplen i häcken på hotellet.
      
    Olivlundar ÖVERALLT!!

    Fikon i en trädgård när vi gick in till byn.


    Det till vänster är lavendel & busken till höger är rosmarin... Gigantiska!!!



    och ett lime-träd!

    Agnes fyller på vätska (cola) vid lunchen på strand restaurangen.


    Jag fyller på med feta-sallad & en liten Mythos öl.. Att gurka & tomat kan smaka så mycket!!! 


    Skönt ensamt eftermiddagshäng på altanen med oliver, öl & en bok...

    Agnes & Astrid påväg från Mino-klubben med lilla fina kusinen som sällskap..

    Till tjejernas STORA lycka visades filmen "FROST" för alla barnen på hotellet sista kvällen. Vi föräldrar fick snällt sitta utanför & vänta. Packningen fick vänta.

    Klockan 4 nästa morgon ringde klockan & vid 7 lämnade vi Rhodos.
    Hejdå Grekland. Jag är rätt säker på att vi ses igen någongång i framtiden!!!



    Ett STORT tack till mina fina svärföräldrarna som så generöst bjöd med oss alla på denna resan. Hoppas & tror att ni hade det lika underbart som vi! 

1 kommentar:

  1. Men herregud så härligt! Jag har en sån galen längtan utomlands med barn och hela kittet men vi har bestämt att vi skall vänta ett tag så att det är lite "smidigare" att resa. Men som jag längtar efter bad, restaurangbesök och nya miljöer! Sommaren gick alldeles för fort! Ni verkar ha haft en underbar vecka. Skönt med barnklubb och ensamtid också! Det skall jag hålla i minnet till framtiden!

    SvaraRadera