tisdag 11 maj 2010

Mörkrädd....

Denna veckan är det en artikelserie i DN om "MAKTLEKAR" bland barn & Tonåringar. Hur dom slåss, mobbar & styr varandra att tex stjäla till "bossen".. WTF!?? Vad är det som hänt sen jag va 12-13 år??
Visst fanns det väl "ledartyper", mer eller mindre poppis killar & tjejer, viss mobbing & endel tvivelaktiga"lekar" & vadslagningar då för 15-20 år sen... Men inte f*n att det snoddes märkesjackor åt "bossen", förekom maffialiknande verksamheter & grova planerade gäng slagsmål. Och att "Ryska posten" nu ibland har uppdateras m grövre val som tex sexuell penetrering! Och att det oftast är uppgjort så att en viss tjej blir utsatt, ibland av flera killar! Det är ju heeelt SJUKT!!! BLIR STUM!!!

Det är främst killarna som deltar i maktlekarna, enligt boken, men tjejerna kan också vara med.
En fjortonårig flicka berättar:”Man gör de här lekarna för att avgöra vem som ska leda gänget. Den som är tuffast och klarar mest får leda. Det handlar om makten i gänget.”
En annan flicka förklarar:”Man vill veta vilka som är bättre och vilka som är sämre. Genom att stampa ner andra känner man sig lite bättre själv.”
En tolvårig pojke vittnar om att våldet kan vara grovt:”Olli får stryk är en rätt farlig lek ibland … De andra kan sparka så att man tappar andan och ibland på huvudet.” (lånat texten från artikeln i DN, läs hela HÄR)


Det här med att hemskola eller att flytta till ett tält i Sibirien m barnen känns inte så fel helt plötsligt.. ;-) Visst det är länge än till dom är 13-14år men innan man vet ordet av har det säkert krupit ännu längre ner i åldrarna...
Hur skyddar man sina älskade ungar för sådant här? Hur får man deras förtroende & hur får man dom att förstå att det inte är viktigt att va den populäraste tjejen i skolan, att livet inte går under för att man inte får gå på den där FF-festen som ALLA ska på och att kort kort kort varken är snyggt eller ger dig fler (äkta)vänner? *ryser & vill stoppa tiden* Nu förstår jag talesättet: Små barn, små bekymmer! Stora barn STORA bekymmer!!

3 kommentarer:

  1. Usch, jag vet.. mår dåligt bara jag tänker på hur sjuk världen har blivit och hur det ser ut bland barn och ungdommar idag. Undrar precis som du hur man ska kunna skydda sina små änglar mot allt ont i livet.
    Så hemskt att tänka på.

    SvaraRadera
  2. hej, när jag läser något i en tidning tror jag direkt att det är helt sant och händer överallt och inte alls är precis lika utbrett som det var när jag växte upp för alla vet ju att världen har blivit så sjukt mycket värre nu och sen skriver jag ett upprört blogginlägg om det! vill du leka?

    SvaraRadera
  3. Anonym > När du vågar va annat än anonym ska jag ge dig svar på tal. Kul att du läser min blogg! //Lina

    SvaraRadera