torsdag 4 november 2010

barn & mat...

Läste Artikeln i Aftonbladet om fetman bland barn i USA & förslag på en ev lagstiftning ang barnmål (tex happy meal) & antal kalorier... Visst det kan va en bra ide.. I USA är fastfood "kulturen" så djupt rotad (läskigt) att lagstiftning nog kan vara den enda vägen att gå för att få stopp på fetma epidemin..

Så därför borde man ju också försöka fånga upp föräldrarna och få dom att fatta att det är att bry sig om sina barn att ge dom bra mat. Informera om kost & motion för barn (och dom själva) speciellt om dom själva har anlag för övervikt som barnen då ofta ärver. Någonstans måste den onda cirkeln brytas. Det är ju trots allt vi föräldrar som bestämmer vad barnen ska äta.. Inte barnen. Eller hur?
Tycker det känns lite knasigt ändå att lagstifta bort föräldarnas ansvar över sina barns hälsa & välmående. Man måste våga vara den som bestämma, sätta gränser & vara konsekvent (i dom viktigaste frågorna iaf). Det är inte att vara elak mot barnen utan att göra dom en tjänst.. Även om dom skriiiiker & tycker att du är dummaste mamman/pappan just då.. Ger man med sig skjuter man sig själv i ryggen och gör sina barn en stor otjänst. Har aldrig hört om något barn som svält ihjäl för att dom tex inte får mc Donalds när dom vill.Hur ser det ut hos oss då? Jo visst vi äter oxå på Mc Donalds & MAX ibland (1-2ggr/vecka).. Och det servers halvfabrikat (fiskpinnar, scanbullar & falukorv 5-6ggr i veckan). Då gäller det bara att servera bra tillbehör som potatis, grönsaker, kanske oliver & bröd till. Det där med halvfabrikatet ger mig lite dåligt samvete för när Agnes va liten funkade det bättre. Jag önskar att jag/vi hade ork & tid att stå och rulla köttbullar, panera fisk & göra nyttiga grytor varje kväll men neeej, just nu går det inte. Förhoppningsvis är vi på matbanan igen om något år. Vi gör iaf så gott vi orkar just nu. Är iaf nöjd med att vi tagit oss ur barnmatsburk träsket m Astrid nu äntligen (har mosat ibland men oftast blev de burk).... Hon får nästan bara samma mat som oss nu, så länge det inte är extremsaltat.
Och som gylleneregel har vi att ALDRIG köpa Mc Donalds el andra onyttigheter till Agnes om hon ber/tjatar om det utan bara när vi själva bestämt innan att det ska köpas. Hon lyckas aldrig med att tjata till sig onyttigheter.Jag tycker att vi i Sverige måste börja se upp & tänka om innan det är försent. ALLT (onyttigt iaf) blir större & billigare, ostbågspåsarna, chokladbitarna, colaflaskor/muggar & godispåsarna allt jäser. Snabbmatskedjorna blir fler & fler och svenskarna blir fetare & fetare.... Och i värsta fall liknar vi USA om 50 år.


Svenska tänket: "Lagom är bäst" är kanske inte så jäkla fel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar